Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Paris: POUR UN CLIMAT DE PAIX !

Παρίσι : ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ  ή  ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑ !
Όπως κι αν προτιμάτε τη μετάφραση η ουσία των λέξεων παραμένει μία και μεγάλη :
Ένα κλίμα φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση που θ'αγκαλιάζει προστατευτικά τους πάντες και τα πάντα !


Παρίσι, 29 Νοεμβρίου 2015, μια μέρα πριν αρχίσει η Διεθνής Συνδιάσκεψη για το Κλίμα (COP21).
Ούτε οι απαγορεύσεις, ούτε η αστυνομία, ούτε το κρύο, ούτε ο φόβος στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν τις χιλιάδες κόσμου που κατέκλυσαν τη Γαλλική πρωτεύουσα για να διαδηλώσουν ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, μια γιγαντιαία ανθρωπομάζα ξεχείλισε τους δρόμους, υψώνοντας πανό και φωνή για να δείξει στους "δυνατούς" της γης πως αυτός ο πλανήτης ανήκει σε όλους και πως τον θέλουμε καθαρό και βιώσιμο για μας και τα παιδιά μας.

Οι κλιματικές αλλαγές...

είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική κρίση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως συμφωνούν: οι κλιματικές αλλαγές έχουν προκληθεί από ανθρώπινες δραστηριότητες και οι επιπτώσεις τους θα είναι καταστροφικές. Για να τις σταματήσουμε πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε και αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια. Πρέπει να πετύχουμε μία πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση.
Η ανθρώπινη αλυσίδα στο Παρίσι, αλλά και στη Λυών, τα χιλιάδες παπούτσια της αλληλεγγύης στην Place de la Republique (μεταξύ των οποίων του Μπαν Γκι-Μουν, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, του Πάπα Φραγκίσκου και της ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ), οι πορείες σε Μαδρίτη, Λονδίνο, Λισαβόνα, Βαρκελώνη, τα παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες, τα συνθήματα, τα τραγούδια, το μαύρο, πικρό χιούμορ και στο βάθος μία μεγάλη ανησυχία.

Η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα αρχίζει αύριο, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 195 κρατών - μελών της Συνθήκης - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (CCNUCC) θα συναντηθούν για να καταλήξουν, επίσημα, σε μια δεσμευτική συμφωνία που θα περιορίζει τη κλιματική υπερθέρμανση μέχρι το ανώτατο όριο των 2ο C.
Στη Γαλλία, ο Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο μετέχουν 130 οργανώσεις, δεν θα διαδηλώσει στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις, αλλά απηύθυνε έκκληση για τον σχηματισμό ανθρώπινης αλυσίδας σήμερα, στο ανατολικό Παρίσι. Και η αλυσίδα έγινε. 

Σε 130 χώρες στον κόσμο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ανάμεσα σ'αυτές και η Ελλάδα. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο κόσμος ήταν στους δρόμους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου