Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

11 novembre le jour de l'Armistice

Aujourd'hui jour ferié et jour de fête en France en memoire du 11 novembre 1918 !
Αργία σήμερα και μέρα γιορτής στη Γαλλία εις ανάμνηση της 11ης Νοεμβρίου 1918 !

           
La fin de la1ère guerre mondiale   Το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου


     
         Après la signature de l'Armistice  Μετά την υπογραφή της Ανακωχής


L’armistice de 1918, signé le  à 5h152,3, marque la fin des combats de la Première Guerre mondiale (1914-1918), la victoire des Alliés et la défaite totale de l'Allemagne, mais il ne s'agit pas d'une capitulation au sens propre.
Le cessez-le-feu est effectif à onze heures3, entraînant dans l'ensemble de la France des volées de cloches et des sonneries de claironsannonçant la fin d'une guerre qui a fait plus de 8 millions de morts, d'invalides et de mutilés. Les généraux allemands et alliés se réunissent dans un wagon-restaurant aménagé provenant du train d'État-Major du maréchal Foch, dans la clairière de Rethondes, enforêt de Compiègne.
Plus tard, en 1919, à Versailles, sera signé le traité de Versailles.

11 novembre 1918 : signature et signataires 

Signé le 11 novembre 1918, à 5h15 du matin, dans un wagon réquisitionné par l’armée française, transformé en bureau de commandement du chef des armées alliées Ferdinand Foch et stationné dans la clairière de Rethondes en forêt de Compiègne, l’Armistice prend effet sur le front à 11 heures du matin… pour une durée de 36 jours renouvelée trois fois. 
Νίκη των Συμμάχων (Entente) απέναντι στη Γερμανία, το τέλος του μεγάλου πολέμου
Στο βαγόνι της υπογραφής
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επίσης γνωστός ως ο Μεγάλος Πόλεμος (αγγλ. Great War, γαλλ. Grande Guerre), όπως λεγόταν πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου, ήταν μια γενικευμένη σύγκρουση των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1914 ως τις 11 Νοεμβρίου 1918Οι Ενωμένες Δυνάμεις, καλούμενες και Δυνάμεις της Αντάντ (κυρίως οι Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, από το 1915 η Ιταλία και ως τις αρχές του 1918 η Ρωσία και, από το 1917, οι ΗΠΑ) νίκησαν τις Κεντρικές Δυνάμεις καλούμενες και Τριπλή Συμμαχία, (Γερμανία, Αυστροουγγαρία, Οθωμανική Αυτοκρατορία και Βουλγαρία) και οδήγησαν αφενός στην κατάρρευση τεσσάρων αυτοκρατοριών και σε ριζικές αλλαγές στον χάρτη της Ευρώπης, εκ του κατακερματισμού αυτών, αφετέρου στη μεγάλη Ρωσική Επανάσταση και σε τελική φάση την δημιουργία της Κοινωνίας των Εθνών.
Τα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ανήλθαν σε 9 εκατομμύρια στρατευμένους και σε άλλους τόσους αμάχους ξεπερνώντας συνολικά τα 18,5 εκατομμύρια ψυχών.
Η ανακωχή των Συμμάχων με τη Γερμανία το 1918 έγινε με υπογραφή συνθήκης στην Κομπιέν (Compiègne) της Γαλλίας, την 11η Νοεμβρίου 1918 σε σιδηροδρομικό βαγόνι, στο οποίο είχε εγκαταστήσει ο Στρατάρχης Φερντινάν Φος το στρατηγείο του, σε δάσος κοντά στην Κομπιέν.
Υπογράφηκε από τον στρατάρχη των συμμαχικών δυνάμεων Φερντινάν Φος (Ferinand Foch) και τον εκπρόσωπο της Γερμανίας Ματίας Ερτζμπέργκερ (Matthias Erzberger).
Οι όροι της ανακωχής προέβλεπαν πως μέσα σε 15 ημέρες η Γερμανία όφειλε να παραδώσει τα εδάφη που είχε υπό την κατοχή της στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στο Λουξεμβούργο, να αδειάσει την Αλσατία και τη Λωραίνη, να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Αυστροουγγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Ακόμη, τα γερμανικά στρατεύματα θα άδειαζαν το έδαφος στο μάκρος της αριστερής όχθης του Ρήνου και τις ζώνες μπροστά από τις γέφυρες στη δεξιά όχθη και θα τις καταλάμβαναν στρατεύματα της ΑΝΤΑΝΤ, τα οποία θα συντηρούσε η Γερμανία.
Για τη Γερμανία ξεκινά μια επώδυνη φάση κατά την οποία καλείται να επουλώσει τα "τραύματα" του πολέμου, να πληρώσει τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις και συγχρόνως ν'αναπτερώσει το καταρρακωμένο αίσθημα υπερηφάνειας του γερμανικού λαού. Μια δύσκολη διαδικασία η οποία τα επόμενα χρόνια, μέσα από κοινωνικές αναταράξεις θα οδηγήσει σε πολιτικές ανατροπές, σε αναζωπύρωση  του εθνικιστικού αισθήματος και τέλος στην έναρξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.
Στη Γαλλία και το Βέλγιο η σημερινή ημέρα γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο τελευταίος επιζών Γάλλος φαντάρος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου πέθανε το 2008.
                                         Το βίντεο της υπογραφής
Οι αναμνήσεις (πολλές από τη Θεσσαλονίκη) ενός Γάλλου φαντάρου έγιναν βιβλίο. Δείτε το βίντεο εδώ

Πηγές: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%89%CF%87%CE%AE_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AD%CE%BD_(1918)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%84_%CE%A0%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82
http://www.cretalive.gr/history/view/to-telos-tou-megalou-polemou/285788
http://www.linternaute.com/actualite/societe/1256729-11-novembre-2015-histoire-de-l-armistice-1918-et-origines-du-jour-ferie/
http://www.francetvinfo.fr/sciences/histoire/11-novembre-la-france-se-souvient-de-ses-poilus_1168657.html
https://fr.wikipedia.org/wiki/Armistice_de_1918

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου