Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Noël en France, en Grèce, en Europe!


Quand la fin de l’année approche en France, vous êtes pris dans un grand tourbillon : Noël !
C’est l’événement majeur de l’année !
Cette fête religieuse est surtout une fête familiale et traditionnelle qui est devenue (malheureusement) un événement commercial.
cliquez sur l'image

Traditions de Noël en France
On ne s'en douterait pas, mais toutes les régions françaises ont chacune leurs petites particularités pour célébrer les fêtes de fin d'année. On vous dit lesquelles ! 
cliquez sur l'image

Les traditions de Noël en Europe

Malgré les ressemblances, les pays européens ont conservé des traditions qui leur sont propres. Touteleurope.eu vous propose de découvrir les coutumes de Noël de nos concitoyens européens.

cliquez sur l'image

Noël en Grèce!
cliquez sur l'imageΤο ελληνικό Δωδεκαήμερο

Στο λαϊκό εορτολόγιο η περίοδος από την παραμονή των Χριστουγέννων έως τα Θεοφάνια ονομάζεται"Δωδεκαήμερο" ή "Δωδεκάμερο". Τρεις μεγάλες γιορτές γιορτάζονται εκείνες τις μέρες. ΤαΧριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Σε όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, υπήρχαν διάφορα έθιμα που είχαν ως σκοπό τους να προαναγγείλουν τον ερχομό της άνοιξης, για να εξασφαλίζουν για όλους την ευτυχία και να τονώσουν το αίσθημα της θρησκείας και της οικογένειας.
Για να δώσουν το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η φύση θα προχωρήσει από την περίοδο του χειμώνα και το σκοτάδι στο ανοιξιάτικο φως και τη βλάστηση, στόλιζαν κάθε γωνιά του σπιτιού τους με κλαδιά από μυρτιά, μυρσίνη, δάφνη και ελιά.
Στα τζάκια των σπιτιών, νύχτα μέρα, είχαν συνέχεια αναμμένη τη φωτιά, για να μην πλησιάζουν οι Καλικάντζαροι, τα περίεργα ξωτικά, που πίστευαν πως κυκλοφορούσαν και πείραζαν τους ανθρώπους μιας και τα "νερά ήταν αβάπτιστα", ο Χριστός, δηλαδή, δεν είχε βαπτισθεί ακόμη.
Τα παιδιά έλεγαν κάλαντα με ευχές για τους νυκοκυραίους, ενώ οι νοικοκυρές έφτιαχναν γλυκίσματα.
Νυχτερινές ακολουθίες στην εκκλησία και οικογενειακές συγκεντρώσεις ενίσχυαν τους δεσμούς με τη θρησκεία και την οικογένεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου