Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

26 septembre JOURNÉE EUROPÉENNE DES LANGUES 26 Σεπτεμβρίου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΓΛΩΣΣΩΝ

Fêtons ensemble la Journée européenne des langues !


A l'initiative du Conseil de l'Europe la Journée européenne des langues est célébrée chaque année le 26 septembre depuis 2001.
A l'occasion de la Journée, une série d'événements est organisée dans toute l'Europe, mais aussi au-delà: manifestations pour et avec les enfants, émissions de radio et de télévision, cours de langues, conférences, etc. Les 800 millions d'Européens dans les 47 Etats membres du Conseil de l'Europe sont encouragés à apprendre plus de langues, à tout âge, tant à l'école qu'en dehors. Convaincu que la diversité linguistique est une voie vers une meilleure communication interculturelle et l'un des éléments clé du riche patrimoine culturel du continent, le Conseil de l'Europe soutient le plurilinguisme à travers toute l'Europe.

Ας γιορτάσουμε μαζί την Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών !

Με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο, από το 2001, στις 26 Σεπτεμβρίου.

Με ευκαιρία την ημέρα αυτή, μια σειρά από δραστηριότητες οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη : εκδηλώσεις για παιδιά και με παιδιά, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, μαθήματα γλωσσών, συνέδρια κ.α. Τα 800 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών στα 47 Κράτη μέλη του Συμβουλίου, ενθαρρύνονται να μαθαίνουν περισσότερες γλώσσες, σε κάθε ηλικία, τόσο μέσα όσο κι έξω από το σχολείο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχοντας πεισθεί ότι η γλωσσική πολυμορφία αποτελεί εργαλείο για επίτευξη μεγαλύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης και βασικό στοιχείο στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου μας, προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη. 

Αν επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εορτασμού της Ημέρας, πληκτρολογώντας στα ελληνικά, γαλλικά (οι παραπάνω σύνδεσμοι) ή αγγλικά, εκτός από πολλές και χρήσιμες πληροφορίες, σας δίνεται η ευκαιρία να παίξετε και διάφορα παιχνίδια καθώς και να απαντήσετε σε quiz.

To παρακάτω τραγούδι δείχνει με απλό τρόπο, λέξεις από άλλες γλώσσες που έχει υιοθετήσει η Γαλλική

Κι ένα πανέμορφο video-εργασία από Έλληνες μαθητές λυκείου
Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

  
Η 26η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών το 2001, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στατιστικά Στοιχεία

  • Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
  • Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
  • Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
  • Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.
  • Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.
  • Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
  • Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/120#ixzz3mmZZdFEO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου