Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

14 juillet FÊTE NATIONALE DE FRANCE

Comme si c'était hier... 14 juillet 1789 la prise de la Bastille et le début de la Révolution Française !

Σαν χθες, 14 Ιουλίου 1789 στο Παρίσι ξεκινά η Γαλλική Επανάσταση που έμελλε ν'αλλάξει την πορεία της Ευρωπαϊκής ιστορίας καθώς έγινε το παράδειγμα ξεσηκωμού των καταδυναστευμένων λαών. Ενέπνευσε την Ελληνική επανάσταση του 1821 και πολλές άλλες ανά τον κόσμο.
Η πρώτη πράξη παίρνει τέλος με την κατάληψη της Βαστίλλης, ενός φρουρίου-φυλακή, σύμβολο της βασιλικής απολυταρχίας.


La prise de la Bastille

Η έκρηξη και το ξεκίνημα της Γαλλικής Επανάστασης, βρίσκει το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Την άνοιξη του 1789, οι εκπρόσωποι του κλήρου και των ευγενών απείχαν από τη σύγκληση των Γενικών Τάξεων (Etats généraux). Αυτό οδήγησε τους εκπροσώπους της Τρίτης Τάξης (αστούς και γεωργούς), στην ανακήρυξη της συνέλευσης των τάξεων σε Εθνική Συντακτική Συνέλευση. Τον Ιούλιο, ο Λουδοβίκος ΙΣΤ’ φέρνει νέα στρατεύματα και αποπέμπει τον δημοφιλή υπουργό οικονομικών Ζακ Νεκέρ (Jacques Necker).
Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου, ο λαός του Παρισιού παίρνει τα όπλα και κατευθύνεται προς ένα παλαιό βασιλικό κάστρο, την Βαστίλη. Μετά από πυροβολισμούς και αιματηρά επεισόδια, καταλαμβάνει το φρούριο και απελευθερώνει τους φυλακισμένους.
Η άλωση της Βαστίλης αποτελεί την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού εναντίον ενός συμβόλου του Παλαιού Καθεστώτος. Το κάστρο της Βαστίλης κατεδαφίστηκε πλήρως τους μήνες που ακολούθησαν.
Στις 14 Ιουλίου 1790, εορτάζονται με μεγαλοπρέπεια τα πρώτα γενέθλια της επανάστασης.

- See more at: http://www.bonjourdumonde.com/blog/grece/9/culture/la-fete-nationale-du-14-juillet#sthash.uBrc9e39.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου