Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

18 juin, le combat de Waterloo 18 Ιουνίου η μάχη του Βατερλό 200 χρόνια μετά !


La défaite de Napoléon à Waterloo     Η ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλό

Αποφασιστικής σημασίας μάχη, που κατέληξε στην ήττα του Ναπολέοντα κι έβαλε τέλος σε μια σειρά πολέμων, που διήρκεσαν σχεδόν 23 χρόνια, μεταξύ της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων της Ευρώπης. Έλαβε χώρα στο Βατερλό, μία τοποθεσία 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, στις 18 Ιουνίου 1815.
Η στρατιά του Ναπολέοντα, με αρχηγούς τους Νέι και Γκρουσί, αριθμούσε 72.000 άνδρες, ενώ οι συνασπισμένες δυνάμεις 68.000 βρετανο-ολλανδούς υπό τον Άρθουρ Γουέλσλι Α' Δούκα του Ουέλιγκτον και 45.000 πρώσους υπό τον Γκέμπαρτ φον Μπλύχερ.

Η Μάχη στο Βατερλώ σήμανε το τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών του Ναπολέοντα και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας του. Οι σύμμαχοι τον εξόρισαν στο νησί της Αγίας Ελένης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το 1821.
Τα αίτια της ήττας του Ναπολεόντα εντοπίζονται στην αριθμητική υπεροχή των αντιπάλων του, στην άριστη συνεργασία Μπλίχερ και Ουέλιγκτον και στο καθοριστικό λάθος, όπως αποδείχθηκε, του στρατάρχη Γκρουσύ, όταν δεν κατόρθωσε να καταδιώξει τους Πρώσους, με αποτέλεσμα να δώσει την ευκαιρία στον Μπλίχερ να ενωθεί με τις δυνάμεις του Ουέλιγκτον.
Ήταν, όμως, προφανές, ότι ο Ναπολέων με καταβεβλημένες τις σωματικές και πνευματικές του δυνάμεις δεν ήταν ο φόβος και ο τρόμος του παρελθόντος. Επιπλέον, ο γαλλικός λαός κατάκοπος από τους πολυετείς αγώνες είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της ειρήνης.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/155#ixzz3dRrS3B6x

Πίνακας του Γουίλιαμ Χολμς Σάλιβαν

smaller_textlarger_text
Για τους αντιπάλους του, ήταν ο ταραχοποιός, εκείνος που προκαλούσε πολέμους και διεθνείς συγκρούσεις. Η πτώση του ή οι πτώσεις του για την ακρίβεια, γέννησαν τις συνθήκες του Παρισιού και της Βιέννης. Σε αυτές τις συναντήσεις, οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής προσπάθησαν να διώξουν το φάντασμα του πολέμου από την Ευρώπη.
Στο απόγειό της (1811), η γαλλική αυτοκρατορία διέθετε 130 επαρχίες. Από τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη ως το Αμβούργο. Ο Ναπολέων κατάφερε να ενώσει αυτή την τεράστια έκταση, όμως έχει σημασία να θυμηθούμε τι ήθελε να πετύχει: «Στην Ευρώπη ζουν περισσότεροι από 30 εκατομμύρια Γάλλοι, 15 εκατομμύρια Ισπανοί και 30 εκατομμύρια Γερμανοί. Ήθελα να χτίσω ένα κοινό σπίτι για αυτούς τους 3 λαούς» είχε γράψει. Όμως αυτή η επιθυμία του, για την οικοδόμηση ενός τόσου μεγάλου κράτους, ένωσε τις δυνάμεις της εποχής εναντίον του και οδήγησε στην οδυνηρή του πτώση.
Το Βατερλώ και η εποχή του Ναπολέοντα αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία της Ευρώπης. Είτε προσεγγίσουμε την ιστορία από τη σκοπιά του Ναπολέοντα, είτε από τη σκοπιά των αντιπάλων του, είναι εμφανές πως κάπου εκεί «γεννιέται» η ευρωπαϊκή ιδέα.
Πρώτη Γαλλική Αυτοκρατορία (1811)
Όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουν υποχωρήσει οι εθνικές φιλοδοξίες. Κάτι τέτοιο βλέπουμε καθαρά στις μέρες μας, όπου ορισμένα από τα 28 κράτη μέλη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τους Γάλλους, το Βατερλώ ήταν, είναι και παραμένει μια τραγωδία, μια καταστροφή. Στις γιορτές που που διοργανώνονται στο Βέλγιο για τα διακόσια χρόνια από τη μάχη, κανείς δεν ξέρει αν θα παραστεί ο Γάλλος Πρόεδρος ή ο Γάλλος Πρωθυπουργός. Μόνο η παρουσία του Γάλλου Πρεσβευτή στο Βέλγιο έχει επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου