Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

12 juin JOURNÉE MONDIALE CONTRE LE TRAVAIL DES ENFANTS

12 Ιουνίου  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας στις 12 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - International Labour Organization/ ILO), με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. 
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Το 1999 οι περισσότερες χώρες-μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.
Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον που βλάπτει την ψυχική και σωματική του υγεία. Εβδομήντα τρία (73) εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι ηλικίας κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον είκοσι δύο (22) χιλιάδες από αυτά σκοτώνονται σε εργατικά ατυχήματα.
Περίπου εκατόν εβδομήντα ένα (171) εκατομμύρια παιδιά στον πλανήτη εργάζονται σε ορυχεία, λατομεία και άλλους επικίνδυνους χώρους δουλειάς ή με επικίνδυνα υλικά, όπως χημικά, εντομοκτόνα ή βαρύ μηχανικό εξοπλισμό, αναφέρει έκθεση της UNICEF. Εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά, κάτω των 18 ετών, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να μορφώνονται στις σχολικές αίθουσες, αποκτώντας εφόδια για μια καλύτερη ζωή.
Το ντοκιμαντέρ «Η Σοδειά» (The Harvest / La Cosecha - 2011) του Ου. Ρομπέρτο Ρομάνο, αφηγείται την ιστορία τριών από τα περίπου 400.000 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες που αφήνουν πίσω τα σπίτια, τα σχολεία και τους φίλους τους, για να μεταναστεύσουν στην άλλη άκρη της χώρας, πηγαίνοντας από φάρμα σε φάρμα και από συγκομιδή σε συγκομιδή.
Ανήλικα παιδιά τα οποία δουλεύουν απάνθρωπα ωράρια, εκτεθειμένα στα στοιχεία της φύσης και τα χημικά των εντομοκτόνων. Χωρίς καμία προστασία από τη νομοθεσία για την παιδική εργασία, εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες, προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου