Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

WIKIS


                                                                        WIKIS
     Από τον αερολιμένα της μακρινής Χονολουλού στον "γαλαξία" του απέραντου ιστού, τα Wikis ήρθαν για να μείνουν ! Η ονομασία παραπέμπει στην πολύ γρήγορη ενημέρωση και μοίρασμα της γνώσης. Κάποιοι διατείνονται πως η λέξη Wiki είναι απλά ένα ακρωνύμιο της πρότασης "What I know is..."
    Tα Wikis επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη συλλογική συγγραφή κειμένων, άρθρων, πληροφοριών σε μια απλή γλώσσα χρησιμοποιώντας  ένα φυλλομετρητή ιστού. Μία από τις πολλές εφαρμογές του Web 2.0 η οποία δημιουργεί κοινότητες ή βοηθάει αυτές που ήδη υπάρχουν ν'αποκτήσουν μια νέα, ελκυστική εικόνα και ταυτότητα στο διαδίκτυο.
    Τα μέλη των Wikis έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες, υποχρεώσεις και προνόμια στην διαμόρφωση του περιεχομένου του κάθε Wiki το οποίο ανήκει σ'αυτά.
     Χαρακτηριστικό γνώρισμα, ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με άλλες εφαρμογές όπως π.χ. τα Blogs, είναι η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία ένα Wiki αλλάζει μορφή και ανανεώνεται κάθε φορά συνεργατικά από τα μέλη του. Οι σελίδες του δημιουργούνται εύκολα, ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και τροποποούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινότητας και εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε .
   Το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  πασίγνωστη Wikipedia !
H μεγάλη, διεθνής και αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους εγκυκλοπαίδεια με πολλούς φαν !
 Τα Wikis όπως και τα Blogs μπορούν άνετα να ενταχθούν στην διαδικασία μάθησης της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων, συμπληρώνοντας και εμπλουτίζοντας τον τρόπο διδασκαλίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προάγοντας την συνεργατική δημιουργικότητα και βοηθώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  Ελεύθερη έκφραση, μοίρασμα, συμμετοχή, φαντασία, συνεργασία, δημιουργία και ικανοποίηση μέσα από τη μάθηση είναι μερικά από τα οφέλη της εμπλοκής κυρίως των μαθητών στη διαδικασία ανακάλυψης της γνώσης  μέσα από εφαρμογές του Web 2.0 όπως είναι τα Wikis και τα Blogs.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου