Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Blogs συνέχεια λοιπόν και η παιδαγωγική αξιοποίησή τους στο Δημοτικό σχολείο !


               
   
     Με κέφι, μεράκι και φαντασία η τάξη μεγαλώνει, οι τοίχοι γκρεμίζονται και δάσκαλοι και μαθητές απολαμβάνουν τρόπους μάθησης ανοικτούς σε όλους ! Χρειάζεται απλά ένα εύχρηστο, ελκυστικό, διαδραστικό "περιβάλλον" ή αλλιώς ένα blog και πολλή όρεξη !
     Ο εκπαιδευτικός ενσωματώνοντας στη διδασκαλία του το blog  αποκτά ένα νέο εργαλείο εργασίας με το οποίο εμπλουτίζει τη διδασκαλία, επικοινωνεί εκτός σχολικού ωραρίου με μαθητές, γονείς και άλλα σχολεία ή συναδέλφους. Δίνει την ευκαιρία ν'αποκτήσουν όλοι οι μαθητές φωνή σ' ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον "ανοικτό 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα" !
    Οι μαθητές, ακόμα και οι πιο αδιάφοροι, οι πιο συνεσταλμένοι βρίσκουν ένα πεδίο  γραπτής έκφρασης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αποκτούν "ακροατήριο" κι αυτό τους παρακινεί να συμμετέχουν, ν' ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες, να πειραματίζονται χωρίς το φόβο του λάθους αφού  η ύπαρξη του blog, εκ προοιμίου, επαναπροσδιορίζει τη σχέση δασκάλου-μαθητή.
   Εργασίες, πληροφορίες για μαθήματα και όχι μόνο, ενημέρωση, σημειώσεις και ανακοινώσεις παρακινούν τους μαθητές να δράσουν ατομικά και ν' αποκτήσουν συγχρόνως συλλογική αίσθηση της δημιουργίας. Δεξιότητες αναπτύσσονται (γραφή, ανάγνωση, κριτική σκέψη...) και τελικά καταλήγουμε να έχουμε πιο ευτυχισμένους μαθητές !

http://youtu.be/GJRFYnNP0c8Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου