Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Blogs συνέχεια λοιπόν και η παιδαγωγική αξιοποίησή τους στο Δημοτικό σχολείο !


               
   
     Με κέφι, μεράκι και φαντασία η τάξη μεγαλώνει, οι τοίχοι γκρεμίζονται και δάσκαλοι και μαθητές απολαμβάνουν τρόπους μάθησης ανοικτούς σε όλους ! Χρειάζεται απλά ένα εύχρηστο, ελκυστικό, διαδραστικό "περιβάλλον" ή αλλιώς ένα blog και πολλή όρεξη !
     Ο εκπαιδευτικός ενσωματώνοντας στη διδασκαλία του το blog  αποκτά ένα νέο εργαλείο εργασίας με το οποίο εμπλουτίζει τη διδασκαλία, επικοινωνεί εκτός σχολικού ωραρίου με μαθητές, γονείς και άλλα σχολεία ή συναδέλφους. Δίνει την ευκαιρία ν'αποκτήσουν όλοι οι μαθητές φωνή σ' ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον "ανοικτό 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα" !
    Οι μαθητές, ακόμα και οι πιο αδιάφοροι, οι πιο συνεσταλμένοι βρίσκουν ένα πεδίο  γραπτής έκφρασης που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, αποκτούν "ακροατήριο" κι αυτό τους παρακινεί να συμμετέχουν, ν' ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες, να πειραματίζονται χωρίς το φόβο του λάθους αφού  η ύπαρξη του blog, εκ προοιμίου, επαναπροσδιορίζει τη σχέση δασκάλου-μαθητή.
   Εργασίες, πληροφορίες για μαθήματα και όχι μόνο, ενημέρωση, σημειώσεις και ανακοινώσεις παρακινούν τους μαθητές να δράσουν ατομικά και ν' αποκτήσουν συγχρόνως συλλογική αίσθηση της δημιουργίας. Δεξιότητες αναπτύσσονται (γραφή, ανάγνωση, κριτική σκέψη...) και τελικά καταλήγουμε να έχουμε πιο ευτυχισμένους μαθητές !

http://youtu.be/GJRFYnNP0c8







Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

WIKIS


                                                                        WIKIS
     Από τον αερολιμένα της μακρινής Χονολουλού στον "γαλαξία" του απέραντου ιστού, τα Wikis ήρθαν για να μείνουν ! Η ονομασία παραπέμπει στην πολύ γρήγορη ενημέρωση και μοίρασμα της γνώσης. Κάποιοι διατείνονται πως η λέξη Wiki είναι απλά ένα ακρωνύμιο της πρότασης "What I know is..."
    Tα Wikis επιτρέπουν και ενθαρρύνουν τη συλλογική συγγραφή κειμένων, άρθρων, πληροφοριών σε μια απλή γλώσσα χρησιμοποιώντας  ένα φυλλομετρητή ιστού. Μία από τις πολλές εφαρμογές του Web 2.0 η οποία δημιουργεί κοινότητες ή βοηθάει αυτές που ήδη υπάρχουν ν'αποκτήσουν μια νέα, ελκυστική εικόνα και ταυτότητα στο διαδίκτυο.
    Τα μέλη των Wikis έχουν όλα τις ίδιες δυνατότητες, υποχρεώσεις και προνόμια στην διαμόρφωση του περιεχομένου του κάθε Wiki το οποίο ανήκει σ'αυτά.
     Χαρακτηριστικό γνώρισμα, ειδοποιός διαφορά, σε σχέση με άλλες εφαρμογές όπως π.χ. τα Blogs, είναι η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία ένα Wiki αλλάζει μορφή και ανανεώνεται κάθε φορά συνεργατικά από τα μέλη του. Οι σελίδες του δημιουργούνται εύκολα, ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και τροποποούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κοινότητας και εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε .
   Το πρώτο και πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η  πασίγνωστη Wikipedia !
H μεγάλη, διεθνής και αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους εγκυκλοπαίδεια με πολλούς φαν !
 Τα Wikis όπως και τα Blogs μπορούν άνετα να ενταχθούν στην διαδικασία μάθησης της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων, συμπληρώνοντας και εμπλουτίζοντας τον τρόπο διδασκαλίας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς προάγοντας την συνεργατική δημιουργικότητα και βοηθώντας την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
  Ελεύθερη έκφραση, μοίρασμα, συμμετοχή, φαντασία, συνεργασία, δημιουργία και ικανοποίηση μέσα από τη μάθηση είναι μερικά από τα οφέλη της εμπλοκής κυρίως των μαθητών στη διαδικασία ανακάλυψης της γνώσης  μέσα από εφαρμογές του Web 2.0 όπως είναι τα Wikis και τα Blogs.